Издателят Иво Прокопиев се обърна в отворено писмо към лидера на

...
Издателят Иво Прокопиев се обърна в отворено писмо към лидера на
Коментари Харесай

Прокопиев към Карадайъ: В нормалната държава черното не става бяло, дори да се повтори 1000 пъти |

Издателят Иво Прокопиев се обърна в отворено писмо към водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, откакто в първата си тирада при откриването на новия парламент, Карадайъ го назова олигарх и медиен монополист. 

" В естествената страна не става като в тоталитарната. " Черното " не става " бяло ", даже и в случай че се повтори и 1000 пъти от парламентарната естрада. ", написа Прокопиев, който издава " Капитал " и  " Дневник ".

Публикуваме цялостния текст на писмото:

Уважаеми господин Карадайъ,

Обръщам се обществено към Вас, тъй като виждам възходяща експанзия и манипулативност в серия Ваши изявления, както и изявления на други водачи на Движение за права и свободи. Цитирам дребна част от тях, общо са над двадесет.

Г-н Карадайъ, 28 юни, Хасково: " Има една група в България, която от време на време, къде на смешка и на подбив, назовавам проведена незаконна група в българската политика в последните 30 години. Тя води война с нас през цялото време, само че обществено и гневно от 1997 година и най-много след 1999 година "... Нали разбирате, приказвам за Прокопиев и кръга Капитал... “

Г-н Карадайъ, при откриването на 46-тото Народно заседание: " Разклащането на българския суверенитет е да чакаш инструкции от непознати посолства, олигарси, медиен монополист, като Прокопиев с корупционните им планове. Партията на олигархията и на медийните монополисти не трябва да има подобен поучителен звук, а апелът е за разговор и конструктивизъм "

Г-н Йордан Цонев, 22 юли, пред Народното събрание:  " Най-емблематичният образец за дълбоката страна е Иво Прокопиев... "

Смятам, че бъркате. 

“Капитал ” и “Дневник ”, медиите, на които съм създател още от 1993 година, не водят война с никого. Това са журналистически организации.

Нека напомня на Вас, а и на цялото общество, някои от основните им следствия.
- Серия следствия за активността на КТБ през интервала 2009 - 2015 година - за неприемливата централизация на държавни средства в банката, за срастването на медийна, политическа, правосъдна и финансова власт, за неприемливото финансиране на свързани лица и рисковете за вложителите, за вторичното плячкосване на активите на банката;
- Серия следствия за непрофесионалното ръководство на Българската банка за развиване през интервала 2016-2021, концентрацията на нейния банков портфейл основно в политически обвързани компании без резистентен бизнес, които нямат достъп до друго финансиране и за рисковете за парите на данъкоплатците в ББР;
- Разследванията за " Автомагистрали " през 2020 за неприемливото заобикаляне на Закона за публичните поръчки и разпределяне на големи задатъци без насрещни гаранции, в несъгласие с нормалните търговски практики;
- Разследвания за финансовата " псевдо-крипто " пирамида " ONE COIN ", които станаха международна вест и бяха продължени от интернационалните сътрудници от всички водещи международни медии, в това число са най-популярния подкаст на BBC изобщо;
- Разследванията за потреблението на " Новичок ” на българска територия през 2018 и 2019 година, които бяха продължени от редица международни медии, а публицисти от Ню Йорк Таймс получиха " Пулицър " през 2020 година

Спирам дотук, само че описът може да продължи дълго. Исках да илюстрирам, че във всички тези случаи публицистите от “Капитал ” и “Дневник ” са защитили добросъвестно и в точния момент публичния интерес, предупреждавайки за големи злоупотреби с публични средства. Целият екип на медиите през годините професионално и самоуверено се е противопоставял на модела на " дълбоката страна " (или по-правилно на " превзетата страна " ), поемайки големи опасности за себе си. За страдание, и при КТБ, и при ББР и другите проблеми, нямаше съответна реакция от страна на управляващите и регулаторите, което докара до големи вреди за вложителите и данъкоплатците. И по-лошо, унищожи доверието в законността, разпоредбите и в средата за правене бизнес.

Никъде в тези журналистически материали няма да откриете и минимален намек за етническа ненавист, или даже дума, ориентирана против членовете и симпатизантите на Движение за права и свободи. Напротив, те както и всички останали български жители, са тежко потърпевши от модела на " превзетата страна ", който убива капацитета за развиване на България и принуждава младите фамилии да търсят занаят в чужбина. През годините, към този момент съвсем 30, “Капитал ” и “Дневник ” са потвърдили неведнъж, че поредно работят за консолидираното в обществото на всички малцинствени групи, в това число и етническите.

Нормално беше за всички тези старания и поети опасности да получим и политическа поддръжка, в това число и от представителите на политическа партия Движение за права и свободи, с която " на книга " споделяме сходни демократични полезности. За партията, която е българския член на АЛДЕ (Алианса на либералите и демократите за Европа), отбраната на свободното слово би трябвало да е първокачествен приоритет. Вместо това, получихме нескончаема институционална принуда и напън, която продължи над 10 години, тъй като в модела на " превзетата страна " няма място за самостоятелни медии.

Разграждането на този модел, с изключение на с смяна на закони и правила, би трябвало да стане с поредност и връщане на обикновената пристойност във всички участници в публичния живот. В естествената страна не става като в тоталитарната. " Черното " не става " бяло ", даже и в случай че се повтори и 1000 пъти от парламентарната естрада.

С почитание,

Иво Прокопиев
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР